Yeşilin Ve Mavinin İç İçe Geçtiği Yer: Norveç Fiyortları

Doğadaki güzelliklerin her biri kendine has ve hepsi birbiriyle bu anlamda yarışan ve hiçbirinin birbirine üstün gelemediği bir durum var. Lakin fiyortlar söz konusu olunca ortam bir an sessizliğe bürünebilir. Zira söz konusu fiyortlar bir de Norveç’te ise, o zaman herkesin onaylayıp kafa sallaması gerekir. Böyle bir ortamda şüphe barındırmayan bir kafa sallaması yapmak istiyor veyahut bu muhteşem fiyortları yakından görmek ve bilmek istiyorsanız, sizi şu içeriğe doğru alalım.
Fiyortlar Nasıl Oluşur?
Buzul çağından sonra, buzulların dağları aşındırması ve derin bir vadi oluşturması ile şekil alan fiyortlar, deniz suyunun bu boşlukları doldurması ile son şeklini alıyor. Bu oluşum deniz altında kalmış vadiler olarak da tanımlanabiliyor. Genellikle dik yamaçlar arasında bir nehir görünümünde olan bu oluşum, dar ve uzun geçitler olarak görülüyor. Gezmek için tek uygun araç ise tabii ki gemiler oluyor. Kuzey kıyıları, özellikle de Norveç, dünyanın en büyük ve güzel fiyortları ile her sene binlerce insana bu konuda tatmin edici bir görsel şölen zevki sunuyor.
Sogne Fiyordu (Sognefjord)
Norveç fiyortlarının en büyüğü olan Sogne, dünya sıralamasında ise 2. sırada bulunuyor. Bergen şehrinin kuzeyinde kalan Sognefjord, 180 km uzunluğu ile ziyaretçilerine harika ve heyecan dolu bir yolculuk vadediyor. Dağların yüksekliğinin 1700 metrelere kadar ulaştığı bu fiyordun derinliği isetam olarak 1234 metre! Sogne'yi gezerken karşılaşacağınız bir diğer güzellik ise tepelerinden dökülen sayısız ve artarda sıralanmış çağlayanlar oluyor. Ayrıca bu fiyort, National Geographic Travel tarafından “dünyanın en ikonik güzergahı” olarak tanımlanmış. UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan bölgeyi, yılın her ayı ziyaret edebilme imkanı var.
Sogne'nin en çok bilinen kolu olan Naeroyfjord'u da bu gezi sırasında keşfedebilirsiniz. 20 kilometre uzunluğunda olan bu fiyordun da en dar bölümü 250 metre ve en sığ bölümü 12 metre olarak kayıtlara alınmış. Sogne'nin bir diğer kolu olan Lustra Fiyordu (Lustrafjorden) ise 40 kilometre kadar uzunluğa sahip.
Hardanger Fiyordu (Hardangerfjord)
Norveçliler, “Sogne Fiyordu, fiyortların kralı ise Hardanger Fiyordu da kraliçesidir” derler. Bergen şehrinin güneyinde kalan fiyort, 179 kilometre boyunca uzanıyor. 800 metre derinliğe ulaşan bölgede çok sayıda da şelale mevcut ayrıca. Mavi ve yeşilden başka, özellikle bahar aylarında rengarenk meyve ağaçları, yüksek bölgelerdeki kar örtüsü ve mülkiyeti olan doğal taşları ile kartpostallık bir manzara armağan ediyor.
Ayrıca yolculuğu biraz daha uzatmak isterseniz, fiyordun en uzun kolu olan Sorfjord ve Geiranger'ın dışında en kısa kolu olan Eidfjord'u görebilirsiniz. Pek sayıda liman ve kasabası da bulunan fiyortta, kısa veya uzun süreli konaklama şansınız da var.
Trondheim Fiyordu (Trondheimfjord)

130 kilometre olan Trondheim, Norveç'in en uzun üçüncü fiyordu olarak yerini almış. “Viking krallarının şehri” olarak anılan ve 200 yıl başkentlik yapmış Trondheim şehri de bu fiyordun güney kıyısında bulunuyor. Fiyortta Ytteroy ve Tautra adında 2 de büyük ada mevcut. En derin bölgesi 617 metre olan fiyordun kıyıları en eski yerleşim yerlerinin de sahipliğini yaptığından, ziyaretçilerine tarihi bir tur zevki de yaşatmış oluyor.

Yorumlar

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş genelde soğuk olduğu için seyahat amacıyla tercih edilmeyen Norveçin insanı cezbedici yanıyla tarif edilmiş.

    YanıtlaSil
  2. heyecan verici!! çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş’in Üzerine İlk Doğduğu Ülke: Yeni Zelanda

Tarihle iç içe tatil yerleri

Singapur seyahat rehberi