Seyahatte Sağlık Sorunu Yaşamaya Karşın Alınabilecek Önlemler

Hiç yerinde duramayanlar o ülke senin bu ülke benim gezenler, görenler, hayatın tadına varanlar. Size sesleniyorum: Sağlığınıza Dikkat Edin! Seyahate çıkmadan kontrollerinizi yaptırın. Seyahat esnasında hasta olup tatilinizi zehir etmeyin. En fenası dönüşte bilinmeyen virüsler getirmeyin. Havaalanında paket olursunuz malum…
Tatil için yurtdışındaki destinasyonları değerlendirmek yeni ülkeler ve kültürler görmek, yeni insanlarla tanışmak ilginç ve eğlenceli bir deneyim olsa da, kimi zaman beraberinde birtakım riskleri de getirebilir. Bu risklerden biri de sağlık problemleridir.
Her yıl yurt dışı seyahati sırasında sağlık problemi yaşayan %22’lik bir kesim olduğunu biliyor muydunuz? Bu kişilerin %10’u seyahati sırasında veya sonrasında doktora başvuruyor, %1’i ise hastaneye yatmak zorunda kalıyor. Bu yazıda yurtdışı seyahatinde sağlık problemi yaşayanlara öneriler ve neler yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz.
Seyahat Hekimliği Hizmeti Diye Bir Şey Var
Seyahate çıkacak kişiler için gezi öncesinde doktorlar tarafından “seyahat hekimliği” hizmeti veriliyor. Bu hizmet kapsamında özellikle risk grubunda olan kişilerin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, seyahat yapacağı yer, seyahat amacı ve süresi değerlendiriliyor. Bebekler çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik bir hastalığı bulunan kişiler risk grubunda sayılıyor. Siz veya seyahate birlikte çıkacağınız kişiler bu gruba dahilse önceden önleminizi almak yararınıza olacaktır.
Riskli Bölgeleri Bilin
Dünya Sağlık Örgütü, seyahat enfeksiyonları açısından dünya üzerindeki bazı bölgeleri riskli yerler olarak tanımlıyor. Tatil rotanız içinde Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Latin Amerika varsa bu riskli bölgeler içine gireceksiniz demektir.
Seyahat Sağlık Sigortası
Başta Avrupa Birliği içindeki ülkeler olmak üzere, pek çok ülkenin vize işlemleri sırasında şart koştuğu maddelerden biri de Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası. Bu sigorta size yurt dışında bulunduğunuz süre boyunca, başınıza gelebilecek sağlık problemlerine (kaza, yaralanma, hastalık sebebi ile tıbbi tedavi vs) karşı güvence sağlıyor. Sigorta şirketlerinin bu alandaki tekliflerini inceleyerek, size en uygun paketi seçebilir ve güven içinde seyahatinize çıkabilirsiniz.
Aşınız Tam Olsun
Seyahate çıkmadan önce, gideceğiniz ülkede görülen hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak için aşı yaptırmanız gerekebilir. Örneğin Gana, Senegal, Fildişi Sahili, Kongo gibi ülkeler için Sarı Humma aşısı, Ermenistan için Menenjit aşısı, Gabon için Difteri ve Tetanoz aşılarını yaptırabilirsiniz. Bu konuda aile hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
İlk Yardım Seti Önemli
Beklenmedik sağlık problemlerine karşı, yanınızda bazı ilaçlar ve tıbbi malzemeler almak iyi bir fikir olabilir. Ağrı kesici, antibakteriyel el kremi, böcek ısırmalarına karşı krem, bandaj, güneşten koruyucu krem, ishal veya kabızlık için ilaç ve benzeri malzeme ve ilaçlar size yardımcı olabilir.
Konsolosluğumuza başvurun
Gittiğiniz ülkede kaza geçirdiğiniz veya önemli bir sağlık problemi ile karşılaştığınız takdirde, oradaki Türkiye Büyükelçiliği veya başkonsolosluğuna giderek destek isteyebilirsiniz. Bu nedenle seyahat öncesinde bu kurumların adres ve telefonlarını not etmeniz faydalı olacaktır.

Yorumlar

  1. çok önemli bir konu. tavsiyeler ve bilgilendirmeler için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş’in Üzerine İlk Doğduğu Ülke: Yeni Zelanda

Tarihle iç içe tatil yerleri

Singapur seyahat rehberi