Kıyametin kopmadığı yer; Şirince seyahat rehberi

Maya takviminin sona erdiği 2012 yılında binlerce turistin kıyametten etkilenmeyeceğini düşünerek geldiği, İzmir'imizin güzide köylerinden Şirince'yi yakından tanıma zamanı sizce de gelmedi mi?
Eğer İzmir’e yolunuz düşerse uğramanız gereken doğru adres Şirince olmalıdır. Köyün taş döşeli dar sokaklarında yürümek insana büyük bir huzur veriyor. Şirince, İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı bir köydür. Kırk kişi tarafından kurulduğu rivayetine atfen Kırkınca, Kırkıca, Kirkice, Kirkince ve Çirkince gibi isimlerle anılan köyün ismi, cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince olarak resmileştirilmiş.
Eski bir Rum köyü olan Şirince Selçuk'a 8, Efes Antik Kenti'ne 12, Kuşadası'na 30 ve İzmir'e 74 kilometre mesafededir. Özgün tarihi mimarisini korumayı büyük ölçüde başarmış olan bu turistik köydeki evlerin çoğu 19. yüzyılda yapılmış. Şirince, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin rağbet ettiği yerlerden biri haline geldi. Yeşillikler içindeki bu köyün etrafı üzüm bağlarıyla çevrilidir. Daracık taş sokakları, hediyelik eşya satan dükkânları, pansiyona veya restorana dönüştürülmüş köy evleri, şarap tadım dükkanları, kadınların yaptığı el işleri köyü daha da sevimli hale getiriyor.
Şirince'ye ulaşım nasıl sağlanır?
Uzak kentlerden gelenler için en kolay ve en rahat ulaşım yöntemi havayoludur. İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na  geldikten sonra buradan kalkan minibüsler veya dolmuşlarla 1 saat sonra Şirince'ye ulaşabilirsiniz. Otobüsle veya kendi özel aracını tercih edenler önce Selçuk'a oradan da Şirince'ye gidebilir. Deniz yolunu tercih edenler İzmir'e ya da Kuşadası'na geldikten sonra karayoluyla Şirince'ye ulaşabilir.
Şirince'de nerelere gidilebilir?
Beyaz Evler: Şirince'nin kendine özel mimarisiyle yapılmış olan balkonsuz beyaz evler 100-150 yıllıktır. Köyde daha önce yaşayan rumların mirası olarak kalmış bu evler belki de turistleri buraya çeken en önemli nedenlerden biridir. Şirince çarşısında hatta bütün sokaklarda el yapımı ürünleri tezgahlarda bulmanız mümkün.
St. John Baptist Kilisesi: Çeşmeli bir avlu içinde yer alan kilise, Kültür Bakanlığı tarafından restore edildi. Ziyarete gelenler, ortasında Meryem Ana heykeli bulunan havuza dilek dileyerek para atıyor.
Nesin Matematik Köyü: Nesin Vakfı'na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin tarafından kuruldu. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenleniyor. Matematik Köyü, Şirince'ye 1 kilometre uzaklıktadır.
Tiyatro Medresesi: Başta tiyatro olmak üzere birçok sanatın ve akımın araştırılması için kuruldu. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Sanatçı adayları için yazın kamplar düzenleniyor. Birçok yazarın, yönetmenin ve akademisyenin liderliğinde yapılan bu kamplar tiyatro, felsefe, edebiyat, sinema ve müzik alanında gerçekleştiriliyor.
Şirince'de hangi lezzetleri tadabilirsiniz?

Şirince Mutfağı'nda değişik tatları bulabilirsiniz. Köyün hemen hemen her yerinde gözlemecilerle karşılaşabilirsiniz. Otlu, peynirli, patatesli ve kıymalı çeşitleriyle gözlemelerin o davetkâr kokusu nedeniyle tatmadan geçemezsiniz. Eğer bir restorana oturduysanız masaya önce köy ekmeği ve zeytinyağı tabağı gelecektir. Çöp şiş, efe kebabı, çökertme kebabı, üzüm, keşkek ve keçiboynuzu pekmezi çok ünlüdür. Bunlardan birinin veya birkaçının tadına bakmadan masadan kalkmamalısınız. Ayrıca kabak çiçeği dolması ve ot kavurması yöreye özgü lezzetli yemeklerdir.

Yorumlar

  1. çok sevimli bir yere benziyor. faydalı bir paylaşım olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş’in Üzerine İlk Doğduğu Ülke: Yeni Zelanda

Tarihle iç içe tatil yerleri

Singapur seyahat rehberi